?

Jeg har ikke råd til å gå til tannlegen, hva skal jeg gjøre?

Kvinne 23 . 28 Juni 2021
Spørsmål

Var hos en undersøkelse hos tannlegen og hun sa at jeg har 7 hull!!!! Jeg har ikke råd og hun sa 4 av dem haster og er nesten ved nerven og de andre ikke like mye men på tredje grad og hun sa de andre er 4 grad på bildet hun viste for jeg skjønte ikke begrepene hun sa, men jeg skjønte ikke røntgenbilde også sa hun at jeg må trekke visdomstannen for den er feil vei og stor sjans for å få infeksjon og få hull, men at de andre ikke haster for de er ikke synlige enda. Jeg har jo ikke råd, hva skal jeg gjøre, finnes det virkelig ingen billige tannbehandlinger eller steder med billigere pris her? Har ikke råd til den tannlegen eller noen av de jeg har funnet på Google, og jeg skjønner ikke hva jeg skal gjøre. Vet dere om det er åpent for å reise? Begynner å tenke på om jeg burde reise til Tyrkia om det er billigere men billettprisene er dyre og har ikke vaksine, har dere noen andre forslag eller noe sånt? Får vondt i noen av tennene også men mest visdomstannen og mat setter seg fast der

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

 

Som hovedregel betaler 19- og 20-åringer kun 25% av offentlige takster hos den offentlige tannhelsetjenesten i kommunen du har folkeregistret adresse i.

Fra du fyller 21 år må du i utgangspunktet betale tannlegeutgiftene selv, men det finnes noen unntak og muligheter for å få hjelp:  

 

  • Om du har noen spesielle sykdommer eller lidelser finnes det muligheter for å få dekt noe av tannbehandlingen gjennom HELFO.  Dersom sykdom og/ eller medisinbruk kan påvises å ha en direkte sammenheng med nedsatt tannhelse kan du få dekt deler av tannbehandlingen. Tannlegen/tannpleieren skal vurdere om du faller inn under noen av tilstandene som kan gi rett til stønad fra HELFO.
  • Enkelte behandlinger dekkes delvis av HELFO, som for eksempel kirurgisk fjerning av visdomstenner.
  • NAV er behjelpelig med penger til akutt nødvendig tannbehandling, særlig ved smerter. Dette er inntektsprøvd, så du må i så fall snakke med ditt lokale NAV.
  • Tannlegen din vil nok være behjelpelig med at du kan dele opp behandlingen slik at du kan betale litt av gangen, for eksempel en fylling av gangen.
  • Odontologiske fakultetene har studentklinikker der studenter tilbyr ordinær tannbehandling til rimeligere priser.
  • Er du student under 40 år og har betalt semesteravgift til SiO, kan du bruke SiOs egen tannlegetjeneste til rimelige priser.

 

Det er forståelig at du vurderer tannbehandling i utlandet med tanke på pris. Det er likevel noen vurderinger du bør ta på forhånd som:

  • Total kostnader med fly, transport, hotell, opphold og kanskje ekstra turer dersom noe går galt.
  • Behandlingsgaranti, oppfølging og  senskader etter behandlinger som ble utført i utlandet. Hvem skal betale for evt. ekstra kostnader.
  • Smitterisiko: i mange deler av verden har det vært sett en økning i MRSA de siste årene, derfor kan det være en viss risiko  å bli smittet ved behandling i utlandet.
  • Dine HELFO rettigheter kan gå tapt dersom tannlegen i utlandet  ikke kjenner til systemet.
  • Innreisekarantene og regler fra myndighetene i forhold til innreise til det landet som du vurderer å reise til og ved ankomst til Norge ( dette kan variere etter smittetrykket og du kan lese mer om reglene på fhi.no).

Håper at dette er til hjelp for deg.

Vennlig hilsen Tannlegen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?